2017

HOVSA


Pludselig er siden beskadiget


Der mangler en del og det står noget rodet


Der venter en del timers arbejde, her.


Og jeg tror ikke at  one.com vil hjælpe

Jeg gider ikke engang at spørge.

I det nye regi HERREVÆRELSET-HELSINGØR der blev stiftet i sommeren 2016

har der været følgende arrangementer...


25 mand fra HERREVÆRELSET

Tirsdag den 13. september.


Foredrag i Herreværelset på Kronborgvej 1c

Spændende foredrag af Bjarne Lundahl fra Top Tours, der fortalte om sit interesante erhvervsliv.

Bjarne fortalte levende om knægten med de dårlige skolekundskaber, som med flid, gåpåmod, held og en stærk vilje avancerede fra avisbud til en succesfuld forretningsmand. Vi hørte om "bump på vejen" samt små og store sejre.  Stort bifald.!


Vi blev beværtet med et lille Thai-inspireret måltid.

Klik på et foto

hvis du vil se det

forstørret

Den 25/8 2016 var vi på en guidet tur

på Dyrehavsbakken


Vi startede ved restaurant To Søstre og gik, i det strålende solskin, hen til Kirsten Piils Kilde, her fortalte den ene af søstrene om gøglere  som for flere hundrede år siden, underholdt og beværtede folk. Gøgleriet var en stor succes og snart måtte menageriet flytte om bag den nærliggende bakke, der nu kaldes Bakken.!


Vi blev senere beværtet i restauranten med isvand, kaffe, fadøl og og et imponerende ta-selv-bord.

   Bjarne Lundahl og et udsnit af de 32  deltagere

Torsdag den 29. september


Frokost klokken 13 på Flynderupgaard, hvor vi fik hjemmelavede Branteviksild og frikadeller.  Efter frokosten viste Landmand Leif Rasmussen os rundt i stalde og lade, hvor han fortalte om besætningen og landbrug før og nu.  Derefter tog Bjarne Rodenkamp os med rundt på  museets udstillinger. 

30 mand fra Herreværelset

6. Oktober 2016

Herreværelset fik besøg af den karismatiske leder af Stubben Anette Lauritsen, som i den gard får stedet til at fungere.

Vi hørte om de mange ildsjæle, der er med til at skabe lidt samling på beboernes ofte kaotiske liv.   For at bo på Stubben, skal man nemlig være hjemløs og have brug for hjælp.  På Stubben får den hjemløse mad, et værelse, bad, tøj, skiftet forbinding m.m. samt hjælp til at kontakte læge, sygehus, kommunen m.m.

Men det handler især om at gøre beboerne selvhjulpne, så man søger også at inddrage beboerne i de mange gøremål.

Et meget interessant fordrag..!

Tirsdag 25/10  havde vi besøg af Martin Brauer fra Gurre Bryghus.   Brauer fortalte om sin maneårige interesse for ølsorter.   En passion, der for nogle få år siden fik ham til at starte det lille bryghus ud i Gurre.  Et par år efter den spæde start høstede det lille bryghus prisen som publikumsfavorit, blandt 9 prof. mikrobryggerier og 4 håndbryggerier.


De deltagene herre var i forvejen blevet opfordret til at lade bilen stå, for arrangementet bestod også i ølsmagning.  Ikke mindre end 7 forskellige (og stærke) ølsorter skulle der smages på og det var ikke af små snapseglas, øllet skulle smages.

Sjældent har stemningen været så høj efter blot 20 minutter.

Tirsdag den 8. november besøgte vi politigården i Helsingør.

Vi blev guidet af de to erfarne politifolk Erik Kattrup og John Mouvielle, der bla. viste os  detentionen,  aflåselige venterum, de obligatoriske sikkerhedsveste,  stationens garage der rummede en del politibiler.  Bilernes udstyr var genstand for mange nysgerrige nær-kig.  Det var lidt af en øjenåbner, hvor mangeartede opgaver en patruljevogn skal kunne løse, lige på stedet.

Rundvisningen sluttede i kantinen med kaffe og wienerbrød. Her fortalte Erik Kattrup lidt om livet på stationen,  indbrudsforebyggelse, om SMS tjenesten og meget andet. Der blev spøgt en del under spørgerunden, så det var med et højt humør vi blev løsladt kl. 17:59

 

17. november 2016

Det var en meget levende 75 årig arkitekt der holdt sit foredrag og viste diasshow om det i 70-erne så nedslidte Helsingør.  Per Godtfredsen fortalte at der var tanker om at rive mange af de gamle bygninger ned og bygge nyt, ligesom man gjorde i København og mange andre steder. Men fremsynede kommunalpolitikere skabte en plan, der i 1973 dannede et godt grundlag for at omdanne en forsømt by, til en moderne handels- og kulturby

Årets Jule Tam Tam


-gik over al forventning.  Vi var tæt på 50 deltagere.  Stemningen var rigtig fin og blev godt båret oppe af den gode mad, øl, vin og snaps.


Underholdning af det store mandskor Hamlet 'a Elsinore samt et amerikansk lotteri med meget fine præmier kunne heller ikke sænke humøret. Så alt i alt et meget vellykket arrangement.

24. januar '17 berettede  Advokat Ole Bang om sit aktive liv i Helsingør, i et halvt århundrede, han fortalte bla. lidt om livet i Helsingør i 50- og 60’ern.  Vi rundede hans studieår i Ålborg og kom også ind på Ole Bangs tætte streng til teaterverdenen, der startede med en erobring af skuespillerinden Johnna Lillebjerg, fra Ålborg Teater, som han senere giftede sig med  De 20 år som formand for Handelsstands-foreningen, gik heller ikke upåagtet hen.

Arrangementet blev holdt i Café Hamlet.

 

Ole Nøhr dopingtestet

 

Klik på et foto hvis du vil se det forstørret

Vi skød nytåret ind i

Helsingør Salonskytte Forenings lokaler.

Startede med at skåle for det nye år i "Champagne" Derefter fik vi en grundig instruktion i at skyde efter elektroniske målskiver. På en lille skærm kunne man følge sit resultat.    Skytteforeningens æresmedlem Willy Dalsgaard berettede om foreningens gloværdige historie, medens vi fik lidt til ganen.  En go' lille oplevelse rigere


9. februar havde vi arrangeret et foredrag om doping i svømme-hallens mødelokale.

Det interessante foredrag blev holdt af Peter Stougaard der er doping-kontrollant i ANTI DOPING DANMARK.  Peter Stougaard har i mange år, medvirket, samt haft ansvaret for dopingkontroller ved stort set alle sportsgrene fra håndbold til motocross oma.  Han har medvirket ved mange DM’er, EM’er, World Cups og verdens mesterskaber.

I dagens anledning, blev der udført en dopingtest, på Herreværelsets formand Ole Nøhr, som uden snyd kunne erklæres fri for de testede stoffer.


Helsingør Dagblad  150 års jubilæum

Den 28. februar '17  kom vi med på en lille rundvisning på dagbladet med chefredaktør Klaus Dalgas, Vi så blandt andet de "gamle" trykkeri haller, hvor HD for få år siden trykte flere dag- og ugeaviser.


I Redaktionens store møderum fortalte Klaus Dalgas om avisen, dens historie og betydning for Helsingør.


Året 2017 bliver et særligt år på avisen, dels pga. avisens 150 års jubilæum og dels de ekstra aktiviteter, der opstår i et år med kommunalvalg, hvor alle politikkere gerne vil til orde, både redaktionelt og i læserbreve.  "Klaus Dalgas er rød" siger de på højrefløjen medens venstrefløjen mener det stik modsatte.

Den 14. marts 2017 er en mærkedag

Vi tager nye lokaler i brug.

Kulturhus Syd skal fremover danne rammen om en del af vores arrangementer, fortrinsvis foredrag, men måske kan vi holde vores Juletamtam i disse lokaler.

Billedet viser Herreværelsets bestyrelse sammen med de daglige ledere af Kulturhus Syd Anette Juel Carlsen og Anje Holmstad
Jørgen Storm, med øgenavnet “Obersten”, havde tilhørenes fulde opmærksomhed.


Den 6. april var vi i MC-777 klublokale hvor Henning Dreijer og Ole Durafour fortalte om, hvordan klubben opstod og nogle af deres meritter gennem tiden til idag hvor de blot er en motorcykel klub.

Det virkede som om de ikke tidligere havde prøvet at holde foredrag om dem selv - for det kørte lidt trægt til at begynde med.  Men stemningen steg og vi havde en hyggelig stund, sammen med de gamle MC'ere

14 marts.  Foredrag af den tidl. oberstløjtnant Jørgen Storm der, ikke uden lune, berettede om koldkrigs perioden efter 2. verdenskrig.  Jørgen Storm fortalte om baggrunden og om nøglebegivenheder for den militære og politiske udvikling i perioden. Det levende foredrag omfattede hele perioden og kom bla. ind på frygten for en atomkrig, Koreakrigen, Berlin kriserne, Cuba krisen, Foråret i Prag, og ikke mindst Murens fald i 1989.  Det var en meget kompetent og vidende  Jørgen Storm, der har haft en længere karriere i militæret. Blandt andet med International tjeneste ved NATO-hovedkvarteret i Kolsås i Norge.   Og senere en chefpost i Forsvarskommandoen og blev, i alle årene brugt som Forsvarets repræsentant på internationale Forsvarets informationsindsats i de gamle Østlande.

April 2017 besøgte vi KASTELLET i København

Vejret var koldt og regnfuldt, så vi hyggede os mest indendørs i div fængsler, kirker og som her i en befalings-mands lejlighed på, vel en 4x5 meter til familiens 7 personer.  Vi sluttede i Helsingør på Kroatisk Vin & Tapas bar, hvor vi fik kroatisk øl og slivovitz.

HUSK:

Klik på et billed, hvis du vi se det forstørret

18 maj 2017:    Studietur til TV-2 Nyhedsstudier i København, for at se, hvordan man laver nyheds udsendelserne til TV2.  Vi så  det super moderne kontrolrum, hvorfra alle TV kameraerne blev styret. Da vi skulle ind i selve nyhedsstudiet, kom der et breaking news, der ikke tillod nysgerrige i studiet.  Så kiggede vi lidt på vejret, indtil studiet igen blev åbnet for de udsendte fra Herreværelset i Helsingør.  Et spændende kig bag om vores TV.

8.  juni 2017

De tre vise mænd fra Helsingør Kommune, fortalte on forsyningssikkerheden i Helsingør.

De fortalte om forsyningen af rent og klar drikkevand  og  det modsatte, nemlig spildevandet.

Det nye flisfyrede kraftvarmeværk havde en stor forhåndsinterresse.

De tre vise mænd fra Forsyning Helsingør, var  adm. direktør Jacob Brønnum, formand Per Tærsbøl og vandchef Morten Timmermann.   Ærgeligt at kun få kunne høre hvad  Jacob Brønnum fortalte..!

7. September '17  stod i fodboldens tegn - og dog,  for Finn Moseholm kom for at fortælle mere om organisationen FC Helsingør end om selve fodbold-spillet.   Det blev et meget interessant foredrag. Finn Moseholm er en garvet foredragsholder som hverken hverken behøver lysbilleder eller mikrofon. Han fortalte levende  og med et glimt i øjet.

21 September '17 Hørte vi Gorm Clausens foredrag med lysbilleder og høj musik om Roskmusikkens historie og hvad deraf fulgte.

De fleste af os var unge dengang i ungdomskulturens spæde start.

Vi kom også ind på tøjet, bilerne oma. så der var gang  i snakken efter foredraget.


3. oktober. Niels-Erik Nielsen tegner og fortæller på LO-Skolens Konventum.  Niels-Erik fortalte mange anekdoter om stedet, som han selv har været tilknyttet i 40 år.

Henning Lindegaard sang Bordets glæder ved det af Hornsleth dekorerede Flygel.

19.Oktober 2017 havde vi et super-foredrag af læge Kasper Pedersen fra LÆGER UDEN GRÆNSER.

Joh, vi kender alle den verdensomspændende orgination - men her fik vi et førstehåndsindtryk fra en ung læge, der har været udsendt hele 3 gange til konfliktområder, som lokale læger er flygtet fra.   Her kommer de fra LÆGER UDEN GRÆNSER og tilbyder deres gratis lægehjælp i nogle af de fattigste egne i verden, hvor malaria, HIV, tuberkolose, og stor børnedødelighed er hverdag, for de lokale. Mange tør ikke tage den lange vej til lægerne, af frygt for at blive skudt på vejen derhen.  Der har sjælden været så stille under et foredrag, for det var utrolig interessant..!

Kasper Pedersen havde heldigvis taget sin jyske humor med, så det var lettere at kapere.

31. Oktober ’17  tog vi til Københavns nye vartegn, Mærsk Tårnet. Her fik vi en oplevelse der overgik alle vores forventninger.  I Mærsk Tårnet, der  blev indviet i januar i år, finder man noget af det ypperste indenfor moderne arkitektur samt forsknings-laboratorier og auditorier, der bringer Danmark helt til tops indenfor uddannelse og forskning indenfor sundhed, livsstils-sygdomme og aldring.

Efter den spændende rundvisning, endte vi på 15 etage, hvorfra vi kunne se det meste af København og til langt ud på ØresundsBroen.

HUSK:

Klik på et foto for at se det i et større format

SSP chefen Mikkel Müller berettede om det markant store fald i kriminaliteten.


2018

Fædregruppen mødte Herreværelset i Kulturhus Syd

Vapnagårds fædregruppen mødte op med 5 mand, for at fortælle Herreværelsets deltagere, om livet på Vapnagård og om hvordan Fædregruppen med pæn succes præger de unges adfærd. Der er stor respekt  for de 15 fædre blandt alle Vapnagårds egne unge. Gruppen er ude i området hver dag og aften og tager sig bla. af de unge som så let kunne lade sig friste af de seje fra “København” der styrer så vildt med mange penge og store biler. Men fædrene kender alle de unge og deres forældre, hvilket er en stor fordel, specielt at de kender forældrene godt, kan indgyde en vis respekt. Men fædrene kan også være dem man henvender sig til, hvis ens forældre ikke forstår en skid.


Fædregruppens formand Menderes Acikel fortalte levende

Den 7. december holdt vi JULE TAM TAM for fuld musik. Det vil sige musikken måtte deltagerne selv leverer med D’herres egne stemmer. Men der blev sunget, først en sjov og noget rodet julesang og slutteligt, som det hører sig til her i pastoratet, Kronborgvalsen. I den noget blandede underholdning var der også en glimrende musikquiz med en temmelig uretfærdig dommer. Flere af byens handlende havde sponsorerede fine præmier til det amerikanske lotteri. I buffeten var der både koldt, varmt og risalamande. Trods de billige drikkevarer kom ingen ud i uføre eller vanære.😁

Vi havde samlet 40 deltagere til en eksklusiv rundvisning på byens rådhus. Vi så de gamle fængselsceller  i kælderen, hvor af nogle i dag bliver benyttet som små, moderniserede kontorer. Vi så naturligvis både det blå og det røde værelse Og ikke mindst de pragtfulde moderniseringer på de øverste etager, hvor man med gode materialer og respekt for husets originale stil og sjæl, har nyskabt et spændende kontormiljø.

Vi blev allround guidet af rådhusbetjent Mikael Juul Jensen, der bla. fortalte  at det første rådhus fungerede i 300 år samt at, da det “nye” rådhus stor færdigt i 1855 havde man genanvendt munkesten og rosetter af sandsten fra det gamle rådhus. Så også dengang, for 160 år siden, kendte man til genbrug. Det eneste der manglede var nogle saftige anekdoter om vore politikere. Til gengæld kunne vi slutte af med at læske ganen med øl eller vand, på kommunens regning.

Der var stort fremmøde i Herreværelset i torsdags, da én af foreningens egne deltagere fortalte om sin egen kurs mod fjerne kyster. Svenn Børgesen havde selv bygget det 17 meter store stålskib, der bære navnet Nerthus. Det blev bygget i fritiden, medens han, om dagen, passede sin optikerforretning.


Bevæbnet med 200 lysbilleder og en fortællerglæde, gik Svenn igang med en beretning som på mange måder minder om TV serien Kurs mod fjerne kyster.

Vi fik således beretningen om storme, der lagde skibet om på siden, om gearkassen o.m.a. der skulle udskiftes eller repareres, om besætningen der ikke altid kunne enes, værftbesøg oma.  Men også om en pragtfuld tur til Caribien med solskin, feriestemning, drinks, god mad, møde med andre sejlere, gode restauranter og meget mere.


8. februar

AnneEchwald

fortæller om sine

år i Nordkorea

BLÅ MANDAG I HERREVÆRELSET

Den ellers så respekterede skoleleder Andreas Elkjær, kom ud i noget af et stormvejr, da han ikke ville tillade at den "blå mandag" gik ud over elevernes skoletimer.    Alle de førende medier ville høre skolelederens forklaring på denne aflysning af en fridag.  Men som det er set før, så har TV, radio og aviser én bestemt vinkel på historien  –  derfor inviterede Herreværelset Andreas Elkjær ind til en uddybende forklaring med efterfølgende spørgerunde. Det blev et par fornøjelige og spændende timer, med en travl skoleleder.

Fotografen og filmfotografen Ole Bram er en af de få der er tilbage fra dengang hvor ASA Filmstudierne i Kgs. Lyngby lavede dansk films allerstørste film succeser bla. de rigtige FAR TIL FIRE FILM.  Han var med til at filme 14 danske spillefilm og derfor dagligt, igennem fire et halvt år, var helt tæt på skuespillerne. Det var ham der filmede at de gode vandt over de onde, så den fædrende gård ikke faldt i de forkerte hænder

Ole Bram havde meget at fortælle om sit spændende liv. Han er kendt af mange her i området fra Jazzklub Egegården. Men måske fortæller han om sin tid som portrætfotograf i Las Palmas – før charterrejserne. Eller som direktør for Maxi Bådene, sit reklamebureau og meget andet. Vi var nød til at stoppe den fortællelystne herre, der sikker kunne bruge to timer mere.

En fantastisk tur til StevnsFortet


Tryk på billedet  for at se det i stort format.

Anne Echwald fra Snekkersten, fortalte om hvordan hendes- og familiens liv formede sig i det ekstremt autoritære Nordkorea. Annes mand var udstationeret af firmaet FLSmidth, der skulle bygge verdens største cementfabrik.

Vi fik beretningen om, hvordan hun, som medrejsende hustru og mor til to, håndterede hverdagen og undervisningen af de to sønner på 8 og 9 år under de helt specielle vilkår, som de ikke kendte noget til på forhånd.

“Da jeg og børnene stod ved grænsen til den kommunistiske stat, nogle måneder efter at min mand var rejst der til, blev stort set alt taget fra os. Børnene græd måske mest over at miste deres legetøj, men også over den beklemte situation” Fortalte Anne Echwald.

Det ene postkort, fra hendes mand, som diktaturet havde ladet passeret, fortalte hende intet om landet og om hvad der ventede de tre, som blandt andet var blevet lovet en villa de skulle bo i. Men villaen var ikke og blev heller ikke færdig, medens de var i landet. I stedet fik Anne og børnene to værelser på et middelmådigt hotel.  Fra da af, blev deres liv fuldstændigt styret af statsmagten. De skulle spise morgenmad klokken 8, noget de ikke kunne nægte at deltage i, de blev høfligt fulgt ned i spisesalen. Det samme gjaldt de øvrige måltider.  “Hvad vi spiste, hvor maden kom fra eller hvem der havde tilberedt det, fik vi intet at vide om”

De boede på 3. sal i de to værelser på hhv. 3x3 og 3x5 meter.  “Hele vores tilværelse dernede blev tilrettelagt i mindste detalje. Eksempelvis  havde vi heller ingen penge at handle for, men vi så heller ingen butikker, så hvad skulle vi bruge penge til.6. juni '18 var vi i

Sct. Mariæ Kirke og

Vor Frue Kloster


Læs mere her >>>>>>> > > >


KLIK på artiklen for at se den

i stort format.

HERREVÆRELSET:  Frivilligcenter Helsingør

Kronborgvej 1C, 2. sal, 3000 Helsingør

CVR 37844942

Konto: 5357 0246863


Vi tager forbehold for fejl og ændringer.